Blog

Uykuya neden İhtiyaç duyarız?

Uykuya neden İhtiyaç duyarız?

11 gün boyunca uyumayarak resmi kayıtlara geçen Randy Gardner’ı örnek almamanız için birçok sebep var. Hepsi sağlığınızla ilgili bu sebeplerin haricinde bilmeniz gereken ise şu: 11 günlük uykusuzluk rekoruna karşı 19 gün uyumayan bir adam daha var. Fakat sağlık açısından tehlikeli bir örnek olacağı için kayıtlara geçmeyi durdurmuşlar. Bununla beraber rekabetler de bitmiş. O yüzden bir çılgınlık yapmayın ve uyumaya devam edin. Hem, adınızı tarihe yazdırmak için daha sağlıklı yollar bulabilirsiniz.

1-Uykuda Vücut Restorasyonu

Verilen bazı ikinci şanslar vardır, vereni pişman eder. Bu kez onlardan birini vermeyeceksiniz. Sağlığınız için tam anlamıyla ikinci bir şans olan uykuyu vücudunuzu yenilemekte kullanacaksınız. Diğer bir deyişle; restorasyon zamanı!

Restorasyon kısaca eskiyi yenilemektir. Bu yenilenme döngüsü, bebeklerde ve çocuklarda daha fazla gerekmesiyle beraber, sadece uykuyla mümkündür. Uyku gün içerisinde vücutta kaybolan enerji gibi olguların geri getirilmesini sağlar. Ayrıca vücutta doğal olarak bulunan melatonin hormonunun da salgılanmasıyla hücrelerin ve bedenin kendini yenilemesinde en etkili rolü oynar. Gereğinden fazla gündelik koşuşturmacaya karşılık yeteri kadar uyku çekmemeniz dengesiz bir eşleşme olacaktır. Tıpkı büyük boy pizzanın yanına diyet kola söylemek gibi.

2-Ayakta Uyuyan Güzelden Hallice

İster uyuyan güzel olun, ister sadece güzel olun; ama asla ayakta uyuyanlardan olmayın. Öğrenme, uygulama ve hafıza üzerine büyük etkiler veren uykunun, geçiştirildiği ve yetersiz kaldığı durumlar günlük hayatta meşgul olduğumuz şeylere yansımalar verir. İş güvenliğinin yüksek seviyede olduğu durumlarda ise bu yansımalar ciddi tehlikeler doğurabilir. Hafıza yönünden baktığımızdaysa yetmeyen uykunun sonucu unutkanlık olur. Evet belki herkesin önünde yere düştüğünüz o anı unutmak güzel olabilir; ama instagram hesabınızın şifresi de araya kaynayabilir. Yukarıda bahsettiğimiz ayakta uyuma ise aslında kişinin kendini odaklaması gerektiği işe tam anlamıyla verememesidir. Hani köşe bucak arayıp da bulamadığınız telefon en başından beri elinizdedir ya, öyle bir şey.

3-Uyku Girmeyen Eve Doktor Girer

Güneş girmeyen evlerden ders almayan arkadaşlara kötü bir haberimiz var: Doktorlar uyku girmeyen evlerde de mesaiye başladı. Hasta eden virüslerle kanlı bıçaklı olduğumuz kış ayları yaklaşırken, bir nevi ön hazırlık olarak, uykunun önceliğini kavramamız gerek. Çünkü uyuyup uyanmaktan çok bedenin korunup kollanması anlamına gelen uyku, hastalık mevsimlerinde size büyük destek verir. Uyku düzenini sağlamadığınız ve gereken uykuyu almadığınız zamanlar ise bünyenize zarar verir. Uykusuzluk bağışıklık sistemini zayıflatır. Zayıflayan sistem ise hastalıklara güçlü yanıtlarla karşı koyamaz. Bu noktada uykunun alternatifi olarak tavuk suyu çok da işe yaramayacaktır. Evet, ıhlamur için de aynı durum söz konusu.

4-Uykuyla Gençleşin

‘’Sağlık’’tan sonrasını okumayanlar ve ‘’Aman ya üç günlük dünya’’ diyenler; güzellik uykusunun gerçek olduğunu biliyor muydunuz?

Uyku, tüm etki faktörleriyle birlikte iç onarımın yanında gözle görülebilir yenilenme de sağlar. Genç kalmak adına uyguladığınız rutinlere ek olarak uykunuzu da düzenleyerek olumlu yönde etkiler alabilirsiniz. Tabii bu uzun vadede işe yarayacak bir düzen. Demem o ki, 35 yaşını geçtiğiniz an abla ya da abi kontenjanına dahil olmamak için iyi uyuyun. Baya iyi uyuyun ama.

5-Uykusuz ve Aksi Birine Dönüşmeyin

İhtiyacımız olan uykuyu alamadığımız anlar bizi çocukların topunu kesen amcalara, müzik sesi duyduğu an kapının önünde beliren komşu teyzelere, ‘’kolay gelsin’’ diyen müşteriye cevap vermeyen esnaflara dönüştürür. Uykunun, hayat biçimi için ne kadar önemli olduğunun farkında olmayarak yaşamaya devam etmek, arka fonda çalan depresyon şarkılarının sesini günden güne yükseltir. Uykusunu alamadan uyanmış bir insan, sinirli bir insandır. Tüm bedensel sağlığa ve benzerine dair konuları bir kenara bırakırsak, gündelik hayatın daimi stresiyle boğuşmakta olan insan yeteri kadar uyumadıkça ruhsal sağlığını tamamlayamaz. Haliyle bu sinir ve stres harbi, hem sağlıklı mental durumu hem de ilişkileri bozar. Serpme kahvaltı buluşmasında kayısı reçeli yok diye olay çıkartan adam, uykunu alamadın diye böylesin biliyoruz.